Kenniscentrum Duurzaamheid

EN FR DE IT ES

AFLEVERING 2

Regelgevers ontfermen zich over het onderwerp

Onderwerpen van de aflevering

De Verenigde Naties: een stimulans voor de belangrijkste duurzaamheidsinitiatieven

De Verenigde Naties liggen aan de basis van enkele van de belangrijkste initiatieven op het vlak van duurzaamheid en verantwoordelijkheid.

In 2000: het Global Compact maakt bedrijven en overheden bewust van hun zakelijke ethiek en hun ecologische verantwoordelijkheid;

In 2006: de zes Principes voor Verantwoord Beleggen (PRI) willen een kader creëren voor een duurzamer financieel bestel;

In 2015: de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) zijn de opvolgers van de Millenniumdoelstellingen en pleiten voor een duurzame ontwikkeling op maatschappelijk en ecologisch vlak.

DOWNLOAD DE WHITEPAPER

De Europese Commissie streeft naar een duurzamere financiële sector

In het kader van verschillende initiatieven, als gevolg van de toenemende druk van stakeholders en de sterke groei van duurzame en verantwoorde beleggingen, wil de Europese Commissie een centrale rol bekleden op wereldvlak om een duurzamere financiële sector te bereiken.

In mei 2018, op basis van de verschillende expertises en aanbevelingen die tussen 2016 en 2017 het licht zagen, maakt zij haar Actieplan bekend, dat rechtstreeks samenhangt met meerdere wetsvoorstellen.

De Europese Commissie heeft een duidelijke doelstelling: ervoor zorgen dat ecologische, maatschappelijke en governancefactoren (ESG) steeds meer deel gaan uitmaken van de traditionele financiële sector, en de markt voor duurzame en verantwoorde beleggingen een boost geven.

DOWNLOAD DE WHITEPAPER

Milieu, Transparantie en Lange termijn: wat zijn de belangrijkste werven voor de Europese Commissie?

Het Actieplan, dat is opgebouwd rond vier belangrijke kernwoorden, met name Milieu, Transparantie en Lange Termijn, bouwt verder op 4 belangrijke werven:

  1. De definitie van een taxonomie voor duurzame en verantwoorde financiën: een referentiekader voor wat duurzaam is en wat niet, opdat beleggers en andere spelers daarmee rekening kunnen houden in hun beslissingsprocessen;
  2. De integratie van ESG-factoren als fiduciaire verantwoordelijkheid: de integratie van risico’s en kansen die verband houden met ecologische, maatschappelijke en governancecriteria moet deel uitmaken van de beheersplicht van asset managers, verzekeraars, pensioenfondsen, financieel consultants en private beheerders;
  3. Een groen label voor duurzame financiën: een formele erkenning op Europees niveau, afgestemd op de vereisten van de gedefinieerde taxonomie;
  4. Aangepaste en specifieke benchmarks: geharmoniseerde minimumnormen voor lagekoolstofindices (vermindering van de negatieve gevolgen op het vlak van koolstofuitstoot) en indices met een positieve koolstofimpact (het stimuleren van beleggingen met een lage koolstofuitstoot die beantwoorden aan het Klimaatakkoord van Parijs)

 

DOWNLOAD DE WHITEPAPER

Een impact op de belangrijke Richtlijnen van de financiële sector

Het actieplan wil eveneens aanpassingen aanbrengen aan verschillende belangrijke richtlijnen van de sector:

MIFID (financiële markten) en IDD (verzekeringsdistributie): de Europese Commissie zal normaal in de loop van 2019 haar gedelegeerde handelingen bekendmaken op basis van een publieke bevraging die zij hierover georganiseerd heeft.

IRP (werkzaamheden van en toezicht op instellingen voor pensioenvoorziening): in de tweede versie voorziet de richtlijn al in de integratie van ESG-criteria. Instellingen voor pensioenvoorziening en hun asset managers dragen voortaan een fiduciaire verantwoordelijkheid. Dat houdt verband met de voorzichtigheidsprincipes in het risicomanagementproces.

Solvency II (verzekerings- en herverzekeringsactiviteiten en hun uitoefening): de Europese Commissie wil eveneens de financierings- en kapitaalbehoeften herzien van de banken en verzekeringsmaatschappijen in het licht van ecologische en klimaatfactoren; zij zou aldus de Solvency II richtlijn kunnen herzien en voortaan rekening houden met de mogelijke impact van deze factoren op de financieringsratio’s van bancaire spelers en verzekeraars.

DOWNLOAD DE WHITEPAPER

Hoe kan men zich als institutionele belegger voorbereiden op deze regelgeving?

De aanbevelingen van de werkgroep op het vlak van financiële publicaties over het klimaat (TCFD – Task Force on Climate-related Financial Disclosures) houden een pragmatische benadering in voor de integratie van ESG-factoren, en in het bijzonder de risico’s en kansen die verband houden met klimaatverandering en andere ecologische factoren.

DOWNLOAD DE WHITEPAPER

Eindbesluit

De Europese autoriteiten hebben de afgelopen twee jaar bijzonder hard gewerkt om vooruitgang te boeken rond hun ambitieus plan voor een duurzamere financiële sector. Vandaag is het Actieplan van de Commissie bekend, en werden de eerste wetgevende initiatieven reeds genomen. De verkiezingen in mei 2019 van het Europees Parlement en de installatie van een nieuwe commissie eind 2019 zetten de huidige voorzitter, dhr. Juncker, onder heel wat druk om dit plan tot een goed einde te brengen.

Of men nu overtuigd of sceptisch is over duurzame en verantwoorde financiën, de integratie van ESG-factoren is nu eenmaal een fiduciaire verantwoordelijkheid van alle institutionele beleggers die in alle transparantie moet worden ingevuld.

Het is daarom aangewezen om zich voor te bereiden op deze toekomstige regelgeving, die als doelstelling heeft om de markt voor duurzame en verantwoorde beleggingen dynamischer te maken. Dat is een nobel doel. Transparantie en een geëngageerde dialoog aangaan met de verschillende stakeholders zijn in dat opzicht kernbegrippen.

De integratie van duurzaamheidsfactoren in het beheer veronderstelt dat men vertrouwd is met de dimensies en de tools die ter beschikking worden gesteld. Dat zal op het menu staan van onze volgende aflevering: Welke dimensies en tools staan er ter beschikking om te rapporteren over het duurzaamheidsgehalte van uw portefeuille? Dat zien we in de volgende aflevering…

DOWNLOAD DE WHITEPAPER

Video
E-card

Your name

Your e-mail address

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

1